Víno Hašek – španělská vína s osobním přístupem

Zajisté znáte mnoho rad a doporučení pro pití vína, avšak tímto článkem bych chtěl tato doporučení uvést na míru silných španělských červených vín. Předem musím zdůraznit, že vždy záleží především na Vaší chuti. Pokud se Vám tedy nepodaří nějaké víno vychladit zrovna na 18° C, nezoufejte…

Teplota

Obecně platí, že bílá vína se pijí okolo 10° a červená o pokojové teplotě. Jenže není každé víno stejné a pokojová teplota také není jasně určená.

Díky horkému klimatu, intenzivnímu slunečnímu svitu (UV záření) a menším srážkám se ve Španělsku daří zvláště červeným odrůdám révy vinné. Pro takové náročné podmínky se sice na hektar urodí ve Španělsku v průměru méně révy v porovnání s jinými vinařskými zeměmi, ale hrozny plně dozrají… Dozrají s větším obsahem cukru. Taková vína pak mají vyšší obsah alkoholu (běžně 13,5 až 15% obsahu alkoholu), který vznikl kvašením právě cukru obsaženého v hroznech.

Když pak pijeme takto silné víno příliš teplé, ve vůni se více prosadí alkohol, což může být někomu nepříjemné. Ale zde už záleží na preferencích každého z nás. Někdo rád pije červené víno při letní teplotě 25°, jinému už míra alkoholu ve vůni vadí. Když se víno naopak podchladí, nebude cítit ani alkohol ani nic dalšího. Určitě však není třeba se znepokojovat tím, že nepiju červené víno o pokojové teplotě středověkého hradu, kde nikdy nebylo více jak 20°.

I přes výše uvedené lze uvést následující orientační doporučení:

Červená vína:

  • víno, které nezrálo, a mladé víno (jóven): 12 až 15° C – při vyšších teplotách tolik nevynikne mladost a ovocnost vína.
  • víno, které zrálo (crianza): 16 až 17° C – při teplotě o zhruba 16 až 17° C crianza dobře vyjadřuje svou strukturu a třísloviny nejsou příliš drsné a suché
  • víno, které zrálo delší dobu (reserva, gran reserva): 18 až 20° C – při teplotě pod 20° C se dobře rozvíjí vůně vína, jeho potenciál a třísloviny, které jsou zralejší než u vín crianza, a proto se doporučuje pít reservy o trochu vyšší teplotě.

Vinos_Jumilla_2015_03_28_083aBílá vína:

  • víno mladé a suché: 7 až 10° C – při teplotě do 10° C se lépe zvýrazní ovocnost a svěžest bílého vína
  • víno sladké: 6° C – čím vyšší teplota, tím více jsou umocněny cukry a celková sladkost vína, což ne každému vyhovuje
  • víno, které zrálo (crianza): 10 až 12° C – bílá vína nejsou většinou určena ke zrání, ale pokud už nějakou dobu zrají, pak je lze doporučit pít o teplotě nad 10° C, neboť už bývá komplexnějsí

Růžová vína:

  • zpravidla mezi 6 a 8° C nejvíce vyniká svěžest růžového vína

Cavy (šumivá vína):

  • při 5 až 7° C je nejvíce posílen „osvěžující šumivý“ efekt, u vyšších teplot už nemusí být šumivost vína atraktivní a osvěžující

Sklo a dekantace

Španělská červená vína, jak je už napsáno výše, jsou silná a aromatická. U takových vín velmi doporučuji dekantaci. U každého vína, které nabízím, uvádím také orientační dobu dekantace. Mějme na paměti, že vína zrála v sudu a poté v láhvi, proto je potřeba, aby se jim před konzumací dal prostor k nadechnutí se a uvolnění jejich potenciálu. Osobně vždy radím – Dekantovat, dekantovat, dekantovat.

V případě sklenic je důležité zvolit sklenice spíše kulatého tvaru a velkého objemu. Nebojte se sklenic s objemem 500 ml či ještě větších. Velký objem dovolí vůni se plně rozvinout. Víno nalévejte nízko do spodní části sklenice. Nespěchejte na něj, poválejte jej po stěnách sklenice a pokochejte se tmavě červenou až rubínovou barvou. Válením vína na stěnách uvolníte vůni, která díky kulatému uzavřenějšímu tvaru zůstane ve sklenici, a víno si pak můžete vychutnat mnohem lépe.

i páter degustuje se zájmem špičkové španělské červené…

Uchovávání vína

Obecně lze říct, že španělská červená vína jsou vhodnější k uchování. Uchovat či neuchovat ale samozřejmě záleží zcela na Vás. Pokud budete chtít takové víno vypít v dohledné době (v řádu měsíců), nemusíte věnovat uchování vína zvýšenou pozornost a uchovávat jej na speciálním místě. Pokud si ho však budete chtít vychutnat za rok či dva, nezanedbejte jeho skladování. Vždy však platí, že s vínem nemusíte nakládat s přehnanou opatrností. Nezapomeňte ale, že vínu nesvědčí změny teplot, přímé světlo, pachy či přílišná manipulace s lahvemi.

Pro delší skladování a uchování vína je vhodné mít domácí vinotéku (pokud tedy nemáte vinný sklep). Ty se rozdělují na temperované a klimatizované. Temperované udržují především teplotu, což je vhodné při pravidelném pití vína, neboť máte svá vína vždy vychlazená o teplotě vhodné k pití. Klimatizované vinotéky jsou vhodné na dlouhodobé skladování, protože udržují nejen zvolenou teplotu ale i prostředí ideální k delšímu uložení vína.

Vinos_Jumilla_2015_03_28_040V klimatizované vinotéce nastavte teplotu pro skladování vína (dle vína i požadované délky uložení, nejčastěji mezi 10 a 16° C). Temperované vinotéky mívají více teplotních zón. Nezapomeňte jednotlivé teploty nastavit teplotu alespoň o 2° C méně, než je teplota, o jaké chcete víno pít. Když pak víno postavíte na stůl o 18º C, za 15 minut bude jeho teplota dosahovat 20 až 22° C.

Nejdůležitější doporučení na závěr: Víno si dejte vždy k jídlu nebo alespoň něco ukusujte. Víno si vychutnáte nejlépe s jídlem, a to i když se Vám nepodaří ideálně spárovat vybrané víno s aktuálním pokrmem.

Ať Vám víno chutná!

Ivan Hašek © 2015

 Wholesale NFL Jerseys Nike