Víno Hašek – španělská vína s osobním přístupem

Španělsko je vinařská velmoc. Má nejrozsáhlejší plochu vinohradů a v roce 2014 bylo největším producentem vína na světě. Na jeho území se pěstují stovky odrůd révy vinné. Pojďme se si říci něco více o nejpěstovanějších odrůdách ve Španělsku.

Obecně k odrůdám

Na světě lze nalézt až 10 000 odrůd révy vinné (vitis vinifera – druh révy, z jejichž plodů se vyrábí víno). Pokud bychom spočítali odrůdy, které se používají pro komerční výrobu vína, dojdeme k číslu 1368 (Wine Grapes: A Complete Guide to 1,368 Vine Varieties, Including Their Origins and Flavours Hardcover autorů Jancis Robinson, Julia Harding, Jose Vouillamoz, vydáno 2012).

Ve Španělsku se pěstuje 235 registrovaných odrůd révy vinné, z čehož jich je 140 původních španělských. Podle rozlohy (uvedena níže v hektarech osázené plochy) vysazených odrůd jsou v roce 2013 nejvysázenější původní španělské červené odrůdy révy vinné (podle el Observatorio Español del Mercado del Vino) tyto:

  1. Tempranillo, 206.988
  2. Bobal, 85.124
  3. Garnacha Tinta, 75.399
  4. Monastrell, 63.244
  5. Garnacha Tintorera, 22.251
  6. Mencía, 9.055
  7. Tinta de Toro, 6.769
  8. Mazuela (Cariñena), 6.130
  9. Prieto Picudo, 5.187
  10. Listán Negro, 4.698

Plocha osázených vinic v Česku činí 17 198 ha (http://www.wineofczechrepublic.cz/nase-vina/statistiky-a-fakta.html).

Nejpěstovanější odrůdy světa (v roce 2010, s rozlohou v hektarech osázené plochy, http://www.winenews.it/the-winenews-corner/33626/www.adelaide.edu.au/wine-econ/databases/winegrapes):

  1. Cabernet Sauvignon (červená odrůda), 290.091
  2. Merlot (červená odrůda), 267.169
  3. Airén (bílá odrůda), 252.364
  4. Tempranillo (červená odrůda), 232.560
  5. Chardonnay (bílá odrůda), 198.793
  6. Syrah (červená odrůda), 185.567
  7. Garnacha (Grenache, červená odrůda), 184.734
  8. Sauvignon blanc (bílá odrůda), 110.138
  9. Ugni blanc (Trebbiano, bílá odrůda), 109.772
  10. Pinot Noir (červená odrůda), 86.662
  11. Carignan (Mazuelo, červená odrůda), 80.177
  12. Bobal (červená odrůda), 80.120
  13. Sangiovese (Nielluccio, červená odrůda), 77.709
  14. Monastrell (Mourvèdre, červená odrůda), 69.850

cropped-Vinos_Jumilla_2015_03_28_098.jpg

Červené odrůdy

Nyní si přiblížíme všechny nejvíce pěstované původní španělské odrůdy, ze kterých se ve Španělsku vyrábí světově proslulá červená vína.

Tempranillo

Tempranillo je hlavní odrůdou především v oblastech chráněných označení původu Ribera del Duero, Rioja, Calatayud, La Mancha, Somontano, Utiel-Requena, Valdepeñas a Vinos de Madrid, ale pěstuje se ve většině španělských vinařských oblastí.

Je to nejznámější, nejprestižnější a nejrozšířenější (20 % vinohradů) původní odrůda Španělska. Své jméno získala díky svému brzkému dozrání ze španělského slova “temprano”, tedy „časný“ v češtině. Dozrává v půlce září, což je o týdny dříve než jiné odrůdy.

Má velké kompaktní hrozny s tmavě fialovou barvou a středně velkými kulatými bobulemi se silnými slupkami. Tempranillo je silná a odolná odrůda, která se přizpůsobí jakékoliv půdě a podmínkám, avšak nejlepší hrozny plodí na pozemcích s dostatkem světla. V množství je její produkce průměrná.

Její slupky obsahují mnoho polyfenolů (tříslovin – antioxidantů), což ji předurčuje pro delší zrání v barikových sudech i následně v lahvi. Kyselost má nízkou, a proto se občas mísí s odrůdami kyselejšími jako například s odrůdami graciano, garnacha, mazuelo, merlot či cabernet sauvignon.

Vína z této odrůdy mají intenzivní rubínovou barvu, chuť červených plodů, tabáku, vanilky a kůže. Většinou se vyrábí jako jednoodrůdová, a to především pokud jsou určena k delšímu zrání. Tempranillo dává vína dobře strukturovaná a více alkoholická (13 až 14 %).

V Evropě se dále pěstuje především v Portugalsku, Francii, Itálii, Řecku, na Maltě a Kypru. Ve světě se pak pěstuje v Argentině, Kanadě, Chile, Libanonu, Mexiku, Novém Zélandu, Jižní Africe, Turecku, Uruguayi a Spojených státech amerických.

Během své dlouhé historie a díky své rozšířenosti získala odrůda tempranillo mnoho jmen, pod kterými bývá stále označována: tempranilla, tinta del país, cencibel, tinto aragonés, tinta roriz…

Bobal

Typická odrůda na východ od Madridu. V oblasti chráněného označení původu Utiel-Requena převládá. V posledních dvou desetiletích zažívá odrůda bobal renesanci od velkých produkcí méně kvalitních vín k vínům stále více originálním a osobitým.

Bobal dává vína méně alkoholická (11 %) s vyšší kyselostí. Má středně velké a kompaktní hrozny s kulatými a středně velkými bobulemi. Vína z bobalu jsou tříslovinového charakteru s vůní koření, třešní a dalších červených plodů. Mají tmavě granátovo-třešňovou barvu.

Garnacha Tinta

Garnacha je pěstována především v oblastech La Rioja, Madrid, Navarra, Toledo, Zaragoza a Katalánsko.

Ve Španělsku byla pěstována již ve 12. století a po velmi dlouhou dobu tam také byla nejrozšířenější odrůdou díky své nenáročnosti a dobré plodnosti. Červená garnacha (garnacha tinta, existuje ale i bílá garnacha – garnacha blanca) je odolná odrůda schopná snést i velmi nepříznivé podmínky.

Hrozny garnachy jsou tmavé a lehce zaoblené s tužší slupkou. Garnacha dozrává později a dobře se adaptuje na různá prostředí. Dají se z ní vyrobit jak jednodušší, tak plná aromatická vína hodící se pro další zrání v sudu a lahvi. Vína jsou však vždy spíše vyvážená s mírnějšími tříslovinami.

Monastrell

Tato odrůda dominuje v oblastech u Valencie a Alicante – v oblastech chráněného označení původu Alicante, Almansa, Jumilla, Yecla, Valencia.

Monastrell je velmi odolná odrůda schopná přežít sucha a extrémní mrazy. Hrozny má středně velké a kompaktní. Bobule jsou také středně velké s hutnou dužinou, mají tlustou slupku. Zraje později a vzhledem k drsným podmínkám, ve kterých je vysázena, je poměrně produktivní.

Vína z odrůdy monastrell mají hlubokou rubínovou barvu s fialovými odlesky. Mají nasládlou, ovocnou a trochu sušší chuť, jsou tělnatá a mají mnoho alkoholu (14 i více %). Mladší vína jsou v chuti trochu drsnější, a proto se dobře hodí ke zrání. Čím teplejší počasí je, tím jsou více tříslovinovitější a více alkoholu obsahují. Následné zrání v sudu však třísloviny zjemní. Odrůda monastrell je charakteristická svou antioxidační schopností.

Vinos_Jumilla_2015_03_28_093

Garnacha Tintorera

Odrůda garnacha tintorera (ve světě známá jako Alicante Bouschet nebo Alicante Henri Bouschet) se ve větší míře začala pěstovat v druhé polovině 19. století. Vznikla křížením odrůd petit bouschet a garnacha ve Francii.

Tato odrůda je tzv. barvířkou, což jsou vína mající červenou slupku i dužinu a celkově mají více polyfenolů (antioxidanty a zároveň barviva). Barvířek je však mezi odrůdami révy vinné velmi málo. Jejich intenzivní barva je předurčuje také k dobarvování světlejších vín.

Garnacha tintorera je plodná a nenáročná na pěstování. Má malé hrozny se středně velkými kulatými bobulemi, které mají velmi tmavou až černou slupku. Pěstuje se v Chile, Austrálii, Jižní Africe i v Kalifornii. Ve Španělsku se pěstuje především v oblasti chráněného označení původu Almansa.

Mencía

Odrůda mencía převládá především na severozápadě Španělska. Dobře se přizpůsobuje teplejším a sušším oblastem, avšak vyžaduje plodnější půdy. Je plodná, má malé hrozny a střední elipsovité bobule s tlustou slupkou.

Mencía má velký potenciál dávat vína velké kvality s vyšším obsahem cukrů a menší kyselostí. Vína jsou jemná a ovocně aromatická s vyšším obsahem alkoholu. Pro nízkou kyselost se hodí pro výrobu mladších vín, případně vín s kratším zráním v sudu.

Tinta de Toro

Tato původní španělská odrůda se na severu Španělska pěstuje již více než dvě tisíciletí. Po napadení španělských vinic mšičkou révokazem (phylloxera) byla na konci 19. stolení většina vinic přesázena. V tu dobu získala odrůda tinta de toro svou baštu v oblasti chráněného označení původu Toro, kde byla vysázena převážně na písčité půdě. Mnoho stromků odrůdy tinta de toro tam dodnes roste klasickým způsobem rozmnožování, tj. nikoliv zasazením nového stromku, ale zapuštěním stonku, ze kterého vyroste další „hlava“ (tzv. pravokořenná réva).

Mazuela (Cariñena)

Odrůda mazuela se pěstuje především v Katalánsku, oblastech La Riojy a Navarry.

Mazuela je velmi produktivní odrůda révy vinné. Dozrává pozdě. Hrozny má malé a kompaktní se středně velkými kulatými bobulemi. Hrozny obsahují mnoho tříslovin, což jí dává v kombinaci s vysokou kyselostí velký potenciál zrání. Delší zrání se přímo doporučuje, neboť vysoký obsah tříslovin dává vínu drsnou živočišnou chuť, která má být zráním zkrocena.

Jednoodrůdová vína z odrůdy mazuela jsou spíše vzácností, často se přimíchává k odrůdám jako tempranillo nebo garnacha, kterým chybí více kyselosti.

Prieto Picudo

Prieto Picudo pochází z oblasti u Valdevimbre, kde se výlučně pěstuje dodnes (provincie León – mezi Valdevimbre, Zamorou a Valladolidem). Rostlina této odrůdy má větve rozšířené po zemi.

Z této odrůdy se dělá víno exkluzivní v oblasti León “El Vino de Aguja“, u něhož bylo ve výrobě použito druhotné pomalé fermentace, která zlepšuje jeho kvalitu a dává mu typickou chuť přírodního CO2, aniž by se jednalo o šumivé víno. Této druhotné fermentace se dosahuje přidáním celých hroznů stejné odrůdy do moštu.

Listán Negro

Odrůda listán negro se pěstuje pouze na všech Kanárských ostrovech, především na severu Tenerife. Je velmi silná, odolná vůči nemocem a plodná. Má malé kompaktní hrozny a středně velké kulaté hrozny černé barvy.

Z odrůdy listán negro se vyrábějí zajímavá mladá vína, velmi aromatická a ovocná. Často se mísí s jinými odrůdami, aby jí dodaly kyselost, která této odrůdě chybí.

Graciano

Graciano se nejvíce pěstuje v oblastech La Riojy, odkud tato odrůda také pochází, a Navarry. V případě vín Rioja je jednou z hlavních odrůd společně s odrůdami tempranillo, garnacha a mazuelo. Dozrává pozdě a je velmi citlivá na vlhkost.

Malé a dužnaté bobule graciana mají černou barvu. Tato odrůda dozrává v půlce října. Graciano je aromatická odrůda s kyselinami a mnoha tříslovinami dávající vínům svěžest a ovocné aroma.

Jednoodrůdová vína z odrůdy graciano mají purpurově modrou barvu a ovocnou vůni s trochou kyselosti, která se zráním v sudu zjemní. Vína z graciana mají potenciál zrát. Používá se i v kombinaci s jinými odrůdami, kterým přidá delší životnost.

Vinos_Jumilla_2015_03_28_084

Důležité odrůdy, které nepocházejí ze Španělska

Cabernet sauvignon je celosvětově nejpěstovanější odrůdou díky své adaptaci na různá klimata. V oblasti La Rioja se začíná pěstovat v 19. století, vzápětí také v oblasti Ribera del Duero. V roce 1960 se rozšiřuje v Katalánsku a dnes se pěstuje v celém Španělsku. Má silné třísloviny.

Merlot pochází z Bordeaux. Stejně jako cabernet sauvignon se dobře přizpůsobuje různým půdám a podmínkám, díky čemuž je druhou nejpěstovanější odrůdou na světě. Často se přidává k jiným odrůdám pro zjemnění výsledného vína. Ve Španělsku ji lze najít v Katalánsku a v oblastech Ribera del Duero, Alicante či Murcia.

Pinot noir je typická odrůda oblastí Burgundska a Šampaně. Ve Španělsku ji lze nalézt především v Katalánsku. Používá se pro výrobu růžových šumivých vín cava. V příliš teplém podnebí ztrácí svou eleganci, nejlépe se mu daří právě v Burgundsku. Vína z pinotu noir jsou velmi jemná, svěží a ovocná.

Syrah je odrůdou ideální pro teplé podnebí. Je nenáročná na pěstování a je odolná proti většině běžných chorob révy vinné. Víno z odrůdy syrah je příjemně jemné s vůní fialek. Pěstuje se po celém Španělsku.

Bílé odrůdy

Španělsko je světovou špičkou v produkci vynikajících červených vín, kterým se přednostně věnuje i Víno Hašek. Jednu bílou odrůdu však nelze zcela opominout.

Airén

Airén je nejpěstovanější bílou odrůdou ve Španělsku. Ve světě se pěstuje velmi málo, avšak i přes to je díky rozloze svých španělských vinohradů celosvětově třetí nejvysázenější odrůdou révy vinné a také vůbec nejvysázenější odrůdou bílou, když v tomto ohledu poráží i chardonnay. Většina vín vyrobených s odrůdou airén je jednoodrůdová.

Pěstuje se především v autonomní oblasti Castilla-La Mancha (dominantní je v oblastech chráněných označení původů Valdepeñas, La Mancha a Vinos de Madrid). V oblasti La Mancha pochází dvě třetiny všech hroznů právě z odrůdy airén. Její výsadba je řídká a poslední dobou je nahrazována jinými, většinou červenými, odrůdami. Osázená plocha se tak průběžně zmenšuje.

Odrůda airén je velmi odolná vůči chorobám a suchu. Je velmi produktivní a dobře se přizpůsobuje horkým a suchým podnebím. Její hrozny žluté barvy jsou velké a bobule mají středně tlustou slupku. Vína z odrůdy airén bývají suchá, mají bledé barvy a i přes nedostatek kyselosti se v jejich chuti najdou banány či ananas. Vína jsou spíše aromatická, středně kyselá a velmi vhodná pro mladá vína.

Vzhledem ke své rozšířenosti získala airén mnoho dalších názvů, pod kterými ji můžeme nalézt. Jsou to například aiden, blancon, forcallada, forcallat, forcayat, forcellat, laeren del rey, lairen, layren, manchega, valdepeñas, valdepeñera blanca nebo valdepeñero.

Ivan Hašek © 2015

Vinos_Jumilla_2015_03_28_085