Víno Hašek – španělská vína s osobním přístupem

K dobrému jídlu patří dobré víno. Občas není snadné vybrat ideální víno k danému pokrmu a naopak. To nejdůležitější je mít potěšení z jídla i z vína a netrápit se pravidly. Na druhou stranu je dobré se v párování orientovat, a proto Vám přináším pár základních pravidel párování vín s jídly.

Párování podle chutí

Na jazyku rozeznáváme čtyři chutě: hořkou, kyselou, sladkou a slanou. Víno je všechny obsahuje a ovlivní tak jídlo, ke kterému si ho dáváme.

příprava pravé valencijské paelly

Sladká chuť je první chutí, kterou vnímáme hned na špičce jazyka. Všechna vína mají určitý stupeň sladkosti, vždyť jsou z hroznů. Čím víc je víno sladší, tím méně je sušší a naopak. Ke sladkému vínu se hodí sladké pokrmy. Sladké chutě se totiž navzájem podpoří. Proto jsou dezertní vína vždy sladká.

Slanou chuť rozeznáváme uprostřed jazyka. Ve vínu je také, ale ve skoro nerozpoznatelném množství. Kyselejší víno více potlačí slanou chuť jídla. Slaná chuť jídla zvýrazňuje ve vínu třísloviny a alkohol.

Kyselou chuť cítíme na stranách jazyka. Víno s dobrou kyselostí zdůrazňuje chutě jídel. Kyseliny ve vínu zvýrazní chutě ovoce i zeleniny a zmírní pocit slanosti a tučnosti u různých krémů či sýrů.

Hořkou chuť vnímáme na konci jazyka. Hořkou chuť má především červené víno díky obsahu tříslovin, které se zvláště dobře hodí k silným masitým chutím. Tuk v jídle třísloviny zjemní a vyváží.

chute_na_jazyku

Podávejte nejdříve vína lehčí před víny tělnatějšími a silnějšími s více tříslovinami. Pokud budete servírovat více vín, začněte s víny bílými a přes červená mladší vína se dostaňte k vínům, která zrála (u španělských vín v pořadí vino jóven, crianza, reserva a gran reserva).

Párování podle vína

Párování s červeným vínem záleží, mimo jiné, na době zrání, kterým víno prošlo. Mladé červené víno jde nejlépe se středně zralými sýry, uzeninami, těstovinami či bílým masem připraveným jednoduše na pánvi či na grilu. Jídlo má být kořeněné spíš lehce a ne pikantně. Červené víno, které zrálo, si žádá masité pokrmy s delší přípravou jako pečení či uzení a pikantní omáčky. Čím déle víno zrálo, tím zralejší sýr či propracovanější pokrm si žádá. K těžším vínům typu rezerva či gran rezerva se zvláště hodí zvěřina a pikantní omáčky.

Bílému vínu obecně sedí lehčí pokrmy než k vínu červenému. Bílé víno je ideální hlavně k předkrmům. Plnější bílé víno pak dobře doprovodí saláty, ryby a mořské plody. Pokud výjimečně naleznete bílé víno, které zrálo v sudu, pak jej kombinujte se zralejšími sýry, bílým masem, rýží, uzeninami a výraznějšími pokrmy. K růžovým vínům se zvláště hodí zelenina či italská kuchyně jako pizza, těstoviny či rýže. Sladší růžová a bílá vína dobře doprovodí dezerty a další sladké pokrmy.

Je také dobré mít na paměti charakter vína. Jsou vína lehká a těžká, svěží ovocná či zralá. Základní pravidlo je jednoduché – intenzitě chuti vína je vhodné přizpůsobit intenzitu chuti pokrmu. Silné aromatické víno může zcela přebít lehký pokrm a naopak.

Vinos_Jumilla_2015_03_28_071

Závěrem

Každý z nás má jiné preference a chuťové pohárky. Někdo radši lehčí vína, jiný spíš plná bariková vína. Každému bude stejná kombinace vína s jídlem chutnat odlišně. Důležité ale je, aby Vám kombinace vína s jídlem chutnala. Pravidla párování nejsou absolutní. Záleží na osobní zkušenosti, věku, zvykům, historii, zeměpisné poloze, podnebí a mnoha dalších okolnostech.

Nebojte se experimentovat…

Ivan Hašek © 2016