Víno Hašek – španělská vína s osobním přístupem

Víno je velkým zdrojem antioxidantů. To opět potvrdil výzkum španělské Nadace pro výzkum vína a výživy (la Fundación para la Investigación del Vino y la Nutrición – FIVIN) ve spolupráci s oblastí DO Rioja. Doporučují rozumnou konzumaci vína, neboť polyfenoly (a to jsou i třísloviny) v něm obsažené pomáhají předcházet oxidačnímu stresu.

Co je oxidační stres?

Oxidační stres je nerovnováha mezi tvorbou volných radikálů a reaktivního kyslíku, který vzniká jako vedlejší produkt okysličování (dýchání) a látkové výměny (metabolické děje v organismu), a schopností organismu odbourávat a detoxikovat reaktivní meziprodukty. Zjednodušeně tedy nerovnováha mezi oxidanty a antioxidanty. Neodbourané oxidanty působí škody v buňkách našeho těla a podílí se tak na vzniku mnoha nemocí, například rakoviny, Parkinsonovy nemoci, srdečního infarktu či Alzheimerovy choroby. Urychluje stárnutí buněk a celého těla. K produkci volných radikálů přispívají i jiné faktory jako příliš slunečního světla, kouření a znečištěné prostředí.

Logrono_Haro_2015_11_18_50

Co s tím?

Je tedy třeba pomoci tělu odbourávat oxidanty, a to dodáním antioxidantů. Příkladem antioxidantů jsou polyfenoly, což jsou sloučeniny se značným antioxidačním účinkem přítomné ve vínu. Dokonce větším než třeba vitamíny E či C.

Konzumace rozumného množství vína tak pomáhá jako prevence nemocí, které jsou vyvolávány oxidací (poškozením) tělesných buněk, jejichž stárnutí pomáhá také zpomalovat. Dalšími potravinami bohatými na antioxidanty jsou především červené ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné obiloviny.

Červené víno, resveratrol, UV záření

Když mluvíme o značné koncentraci polyfenolů ve víně a o jeho antioxidačních vlastnostech, je třeba zdůraznit, že se to týká především vína červeného. Je to tím, že při výrobě červeného vína kvasí rmut, což jsou rozemleté celé bobule s peckami i slupkami, které obsahují nejvíce polyfenolů. Tyto sloučeniny se tak dostanou do samotného vína. Čím déle rmut kvasí, tím více polyfenolů a dalších sloučenin se do vína dostane. Při výrobě bílého vína se rmut kvasit nenechává.

Zde opět platí, že nejlepší červené víno je to španělské. Proč? Protože ve Španělsku je silný sluneční svit a UV záření. Silnější záření v hroznech a bobulích vyprovokuje větší produkci polyfenolů a resveratrolu. Španělská vína tak mají vyšší koncentraci těchto látek, díky čemuž jsou ještě více prospěšná našemu zdraví. Samozřejmě vždy s rozumnou mírou vypitého vína.

Přes UV záření jsme se dostali k již známé látce zvané resveratrol, ale o tom někdy příště.

Nyní zcela doslovně: Na ZDRAVÍ!

Ivan Hašek © 2016

Vinos_Jumilla_2015_03_28_050